Vad är en “äkta” bengalkatt ?

Kungsgarden Keep Lovin’ Lo, en äkta lyxkatt!

Tyvärr florerar det en stor mängd oseriösa aktörer på katt- och hundmarknaden. Inget undantag vad gäller bengaler.

Mängder av annonser där man påstår sig ha bengalkattungar att sälja, men där det i själva verket handlar om huskatter. Ibland med en del bengal i sig, men minst lika ofta utan ett spår av bengal i generna.

Det är viktigt att veta vad man köper. Huskatter är precis lika älskansvärda katter som raskatter. Men köps/skaffas helt utan garantier för eventuella framtida problem. Därför kostar de också betydligt mindre pengar vid inköp, då man som framtida ägare får vara beredd på ”vad som helst” Allt från en långlivad fantastisk frisk vän till en oharmonisk stackare som kan utveckla allt från beteendestörningar/aggressivitet till livshotande sjukdomare. Och allt däremellan..

Naturen anpassar inte katter till att leva familjeliv. Katter är rovdjur, små solitära jägare som vi valt att bjuda in i våra liv och hem. Det är där raskattsaveln fyller en viktig funktion.

Vi uppfödare lägger mer massor av arbete på hälsa och temperament, att föda upp katter som är gedigen kvalitet inifrån och ut.

Önskan är att få en katt som är så pass anpassad och trygg det bara går för att utfallet ska bli så lyckat som vi alla hoppas på och och vet är möjligt. En kompis för livet i många härliga år.

Sen erbjuder naturligtvis olika raser olika typer av sällskap, och vi som vill ha extra allt blir med bengal!

Foto: Selldén photo, KungsgardenCats Freedom Glider

Hur vet man då, om man bestämt sig för att skaffa raskatt, att det är en renrasig individ man köper ?

Det finns några mycket enkla saker som utmärker det. Kan inte uppfödaren /säljaren lämna och visa besked på att dessa kriterier uppfylls är det helt enkelt inte en renrasig seriöst uppfödd katt man hittat. Registrering och stamtavla är A och O! 

I vissa fall kan rasen stämma, men har säljaren av olika anledningar inte registrerat kullen, är det inte rätt ändå. I dessa fall kan man vara helt säker på att säljaren inte följt de andra åtaganden som följer med seriös avel heller. Att registrera kattungar är nämligen den lilla kostnaden i sammanhanget. Det finns ingen orsak i världen om man avlat seriöst att hoppa över den biten.

Argument från säljaren/uppfödaren som att ”vad betyder ett litet papper” hör man ofta och som sagt, jo det betyder allt. Det är lilla kissens ID-handling helt enkelt. En värdehandling!

Förmodligen är inte kattungarnas föräldrar heller registrerade, åtminstone inte båda två, och då kan man aldrig få ut papper på ungarna heller. Dvs buskavel och dodgy stuff i många led. Blir precis samma sak som att köpa en huskatt men ofta till så mycket högre pris.

Stamtavla från SVERAK, ett registreringsbevis! En värdehandling.

Att vara uppfödare och erbjuda raskattungar till salu skall innebära en kvalitetsstämpel och köparen bör ha besökt sidor med information om rasen så man är insatt i vilka hälsotester uppfödare på just den aktuella rasen kan förväntas ha ordning på. Kan inte uppfödaren svara upp mot det så är hen inte seriös.

Vad ska jag fråga om katten har /får med sig då ? Det skiljer lite mellan de olika förbunden.

Vi har tre internationella kattförbund där man som svensk kan regga sina raskatter :

Fife – finns framförallt i Europa, men finns även i Asien och Sydamerika, den svenska grenen heter SVERAK – det största och vanligaste förbundet inom Sverige. Alla katter som registreras här får en stamtavla, och den skall alltid medfölja katten. Sverak har även en offentlig stambok på nätet där man kan kolla upp på förhand om föräldrarna finns registrerade (om uppfödaren påstår att så är fallet)

TICA- spritt över hela världen och är ganska vanligt även i Sverige. Katter registrerade i TICA får en sk ”green slip” ett Certifikat som är grönt, innehåller alla kattens uppgifter, utom kattens stamtavla bakåt (endast föräldrar), och skall medfölja katten. Man kan också begära ut stamtavla på katten man köper och det skall alltid uppfödaren vara beredd att hjälpa till att beställa åt kunden, även om man hos vissa uppfödare får betala den själv.

WCF- det tredje förbundet, och minst vanliga.

Där får alla katter ut en stamtavla, som skall medfölja katten. Varken i WCF eller TICA finns stambok på nätet tyvärr, men man har som köpare alltid rätt att be att få se föräldrarnas stamtavlor.

Om det handlar om att köpa en vuxen eller importerad raskatt så finns lite små utlandsförbund katten kan ha stamtavla i, men det är inget man som svensk uppfödare registrerar svenskfödda katter i utan då är det de 3 ovanstående som gäller.

Betala aldrig någonsin över 3-4000 kr för en katt utan stamtavla. Den är att betrakta som en huskatt även om den har ett spännande yttre.

Ett spännande yttre opch fläckig, men inte en bengal för det! 😉

Om ni får en stamtavla, leta efter namnet SVERAK; TICA eller WCF på den! Många har egna laminatmaskiner… Någon form av vattenstämpel eller annat certifieringsmärke i holografisk stil skall finnas

Vi ser horribla exempel på Blocket med katter som annonseras ut som bengaler till fullt pris men inte innehåller ett spår av bengal. Man blir mörkrädd över folks fräckhet att dra nytta av raskatters populäritet. Och som okunnig köpare är det lätt att tro att ett högt pris per automatik innebär stamtavla och seriös uppfödning, att ett kanske lite tveksamt yttre är något som kommer ordna sig med tiden. Mammakatt skall alltid finnas att träffa vid besök hos kattungar yngre än 12 veckor.

Kan tipsa om att SVERAK har en sida som heter Köpa Katt, där man kan söka på ras och/eller län efter registrerade uppfödare. http://xn--kpakatt-90a.se/  Lycka till med ditt kattköp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *