Bengalkattens ursprung

Bengalkatten härstammar från asiatisk dvärgleopard

Bengalkatten är en medium- till stor kattras som härstammar från den asiatiska leopardkatten ( ALC ) korsad med tamkatt i avsikt att skapa en liten följeslagare till människan med utpräglad exotisk look, men med tamkattens milda temperament. Efter fyra till fem generationer bengal till bengal avel är rasen erkänd för deltagande i utställningschampionat av de flesta internationella kattförbund, inkl. TICA, FIFE, ACFA, GCCF, AACE. Rasen skapades ursprungligen vid åttiotalets början i USA av en kvinna vid namn Jean Mill på Millwood farm.

Vida spridd i asien

"Felis Bengalensis" Den asiatiska leopardkatten eller dvärgtigerkatten, är en art som är vida spridd i Asien. Fossila lämningar av leopardkatt som är en miljon år gamla har påträffats på flera ställen i Indonesien. Detta lilla kattdjur väger oftast tre till fyra kilo. Pälsens bottenfärg varierar från ljusgrått till ockrabrunt med radvis ordnade mörka fläckar på kroppen och benen. Kroppens undersida är vit.

Leopardkatten föredrar att leva i skogar, vanligtvis nära vatten. Men den är anpassningsbar och uppehåller sig också i närheten av gårdar och byar där den kan fånga höns, lamm och killingar. Den har sin lya i ett ihåligt träd eller en klippskreva och jagar på natten. Leopardkattens framtid ser bekymmersam ut då efterfrågan på dess skinn har ökat avsevärt inom pälshandeln i takt med att andra arter fridlysts.

Källa: Stora boken om katter, 1999 Parragon

Foto nedan: Lina Steen har fotat sin Kungsgardenkisse Zoe på simtur!

Bengalkatten och egenskaper

Vacker och social

Bengalkatten är en extremt elegant och vacker katt. Den förenar styrka och pondus med suverän snabbhet, smidighet och kroppskontroll. Här märker man tydligt deras vilda ursprung. 
Bengalkatten är en högst social, mycket intelligent, glad och aktiv katt. Bengalens exotiska arv och intresse för interaktiv samverkan med människan kan upplevas dagligen i deras många påhittiga aktiviteter. Antingen de fiskar i akvariet, klättrar till toppen av husets högsta bokhylla, apporterar pinnar eller gummisnoddar, är bengalen alltid på språng och perfekt för den som vill ha en katt att umgås och leka med varje dag !

Förtjust i vatten och liten hjälpreda

De flesta bengaler är mkt förtjusta i vatten, många roar sig ofta och gärna med kökskranen eller skummet i diskbaljan, medans andra inte missar möjligheten till ett dopp i badkaret eller ute i sjön...
Bengalen uppskattar verkligen att ta en aktiv del av familjens göromål. Att ”hjälpa till” är ett uttryck man ofta stöter på när man läser berättelser om bengaler och det är på pricken rätt beskrivning. Bengalen är därför inte lämpad för människor som endast vill ha en vackert leopardmönstrad katt till prydnad. 

Energisk men avkopplad

När bengalkatten vilar visar den andra sidan av sitt temperament. Lika energisk som den är vaken, lika avslappnad och fullständigt trygg är den när det tas en tupplur i ditt knä eller i favoritfåtöljen. Nästan inga ljud eller andra störningar i huset kan få den att avbryta sin skönhetssömn.

 

Källa: Stora boken om katter, 1999 Parragon

Foto nedan: S*KungsgardenCats Nexus, Foto: Jenny Nyström

Bengalkattens utseende

Kort päls som glittrar

Bengalens fantastiskt vackra päls och exotiska look gör att den verkligen skiljer sig från mängden.
Pälsen är kort, silkesmjuk och ofta med ihåliga hårstrån som ger en fantastiskt glittrande effekt i solljus ( kallas glitter ). Bengalkatten finns i två mönstervarianter; Spotted och Marble. Bengalens bakgrundsfärg varierar från elfenbensvit och creme i sin ljusaste form via sand och guld till mer rödbrun och brun.

Rosetter, spottar och marbled

Spotted; Spottarna varierar också från ljust nougat, kanel, chokladbrunt till svart. De mest i ögonfallande spottade mönstren har flerfärgade så kallade rosetter, företrädesvis en mörkare ring runt en ljusare mittfärg. 

Marble; Denna mönstervariant har uppkommit av korsningen mellan ALC:s rosettmönster och tamkattens klassiska tabbymönster. Man har velat uppnå en marmorerad look. En eller flera färger spelar ihop med basfärgerna. Idealiskt är när mönstret har ett horisontellt flyt hellre än vertikalt utseende. Detta är även önskvärt på de spottade katterna.

Svart, snö och silver

Som tidigare nämnts finns olika grundfärger. De ljusaste kallas Snö. De finns i tre varianter; Seal lynx, Seal mink och Seal sepia. Silver är en annan mycket vacker färg. Svart är den tredje. Dessa katter är inte svarta utan har mönster med svart som grund, som svartspotted och svart marble. För den som vill läsa mer om Bengalens färger finns en bra länk här:
http://www.bengalkatten.nu/egenskaper.htm#monster

Fuzzy

När kattungen är ett par veckor gammal går den in i sin fuzzyperiod. Då täcks pälsen av långa, ljusa täckhår. Dessa kvarstår ibland ända tills katten är dryga halvåret. Detta är ett arv från det vilda.

 

Foton: Eivor Rasehorn

Rasstandard bengalkatten

Huvud

Huvudet har formen av en bred kil med rundade konturer, längre än det är brett. Det är relativt litet i förhållande till kroppen. Nosen är relativt stor och bred. Kindbenen är ganska höga och morrhårskuddarna är stora.

Öron

Öronen är små till medelstora, breda vid basen och rundade. Dom sitter brett isär och följer ansiktets kontur. I profil pekar dom lätt framåt.

Ögon
Ögonen är stora och lätt ovala, ibland svagt mandelformade. Dom är brett placerade.
Ögonfärgerna varierar efter typ.

Hals
Kraftig och muskulös, lång i förhållande till kroppen.

Kropp
Kroppen är lång och kraftig, relativt stor i förhållande till huvudet. Kraftig benstomme och muskulös,
hanar är särskilt muskulösa.

Ben & tassar
Benen är medellånga och muskulösa, bakbenen är något längre än frambenen. Tassarna är stora och rundade. Alla trampdynor ska ha samma färg som varierar något efter typ.

Svans
Svansen är kraftig, avsmalnande bakåt med rundad svanstipp och av medellängd. Svanstippen ska alltid vara mörk, men färgen varierar något efter typ.

Undrar du något mer eller
vill du träffa våra bengaler?
 

Kontakta oss

Är bengalen rätt katt för dig?
Kika in bland våra kattungar! 

Kattungar