Bengaler och allergi..

ww16sUnderbar katt med slickad päls, men inte allergifri!

Vi får många mail och samtal om huruvida bengalkatter är en allergifri ras.

Det florerar mycket  desinformation på nätet och tyvärr även på uppfödares hemsidor om att bengalkatter skulle vara icke allergena. Det är en myt jag kan avfärda.

Dock finns en gnutta sanning bakom, som i så många rykten. Vissa allergiker har visat sig tåla bengaler. Men de flesta fallen verkar vara på den nivå som att “min bror är allergisk och han kan vara hemma ho oss flera timmar utan att få problem”. Vilket naturligtvis inte är alls det samma som att leva dygnet runt med en härlig prickis om man har kattallergi… Många hänger upp sig på att de knappt fäller alls. “Då måste det vara mycket bättre”. Sanningen är ju att det inte är pälsen man är allergisk mot, utan ett protein i kattens saliv. Men eftersom katter är idoga pälstvättare så fastnar naturligtvis mängder av protein på just pälsen, och ju färre hår som flyger runt i miljön desto bättre. Naturligtvis. Jag tror personligen det är därför besök hos familjer med just bengalkatt ofta fungerar för den allergiske.

Att sen som sagt ha katten i sin omedelbara närhet dygnet runt blir en helt annan sak. Men vi HAR sålt bengalkatter till allergiker. Det har fungerat i ett fåtal fall, och då för personer med MKT mild allergi. Som dessutom är helt med på att de kan behöva medicinera vissa perioder på året. Ofta kan tex pollensäsongen förstärka kattallergin.

Ztellas K-litter 8w 037
Bedårande kattunge, men också mer allergen än vuxen…

Bra att veta är också att kattungar är betydligt mer allergena än vuxna, de har starkare av detta protein och det under hela första levnadsåret. Så är man överkänslig mot katt, men tål sina vänners bengal vid besök, så kan det kanske vara värt att kontakta en uppfödare för att få komma och umgås lite med bengaler i flock, för att se hur reaktionen blir. Kanske också lämna ett örngott el dyl.kvar någon vecka som man sedan tar hem och provar att sova på…  Fungerar allt detta så kan det då kanske vara klokt att adoptera en vuxen katt, eftersom de alltså är mindre allergena.

Men har man på riktigt kattallergi så är tyvärr inte bengalen rasen för den personen. Och var snäll tänk inte att “vi köper en på prov”. Det är en levande varelse som upplever stor stress vid flytt till ny miljö och nya människor, och det ska man endast utsätta en liten kisse för då man med säkerhet vet att det är för alltid, detta kommer bli det bästa hem av alla!

Uzelotute 172

En vuxen kompis kan möjligen fungera för den känslige!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *